september 27, 2020+31 (0) 50 8200 200info@nationalewatersportbank.nl

FAQ

Here you can find any possible answers to your questions.
Home / FAQ

Regelmatig gestelde vragen

Kies uw vraag, zodat wij u van dienst kunnen zijn.

Moet ik ook borg betalen?

Na de acceptatie van het gehuurde schip moet de borg worden voldaan. De eigenaar / verhuurder van het jacht heeft het schip verzekerd. Deze verzekering heeft echter een deel eigen risico. De hoogte van dat eigen risico is de hoogte van de borgsom die u betaalt, en dus het maximale bedrag wat u kwijt kunt raken. Veroorzaakt u een kleine schade die lager is dan het eigen risico dan zal de verhuurder ervoor kiezen de verzekering erbuiten te houden. Het schadebedrag wordt dan van uw borgsom ingehouden.

De borgsom kan soms contant worden voldaan maar meestal geeft men de voorkeur aan een credit card. Het bedrag wordt pas van uw card afgeschreven op het moment dat er daadwerkelijk iets aan de hand is. Er wordt wel door de verhuurder contact opgenomen met de creditcard maatschappij om te verifiëren of er voldoende saldo is. Zorg dus dat uw credit card goed is voor een bedrag ter hoogte van de borgsom. Zonder borgsom krijgt u het schip namelijk niet mee!

Waarom SGR?

Binnen de grenzen van de SGR-garantieregeling vallen de op deze internetsite gepubliceerde reizen onder de garantie van SGR. De SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als zijn wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis.logo-sgr

Het zal u maar gebeuren: U heeft een vakantie geboekt en u bent al helemaal in de vakantiestemming. En dan komt de reisorganisatie waar u hebt geboekt in financiële problemen of gaat zelfs failliet. Weg vakantie. Weg geld. U moet er toch niet aan denken? Maar ook als u al op uw vakantiebestemming bent, kan het mis gaan. Zo kunnen bijvoorbeeld uw verblijf of de terugreis niet zijn betaald omdat uw reisorganisatie niet aan de financiële verplichtingen kan voldoen. En ja, daar staat u dan. Gelukkig is er de Stichting Garantiefonds Reisgelden, ofwel SGR.

SGR staat garant voor uw vooruitbetaalde reisgeld of zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw verblijf of terugreis in dit soort situaties alsnog wordt betaald. Maar let op: dit geldt alleen wanneer u boekt bij een reisorganisatie die is aangesloten bij SGR! Daarom is het heel belangrijk dat u, voordat u een reis boekt, zeker weet dat die reisorganisatie ook echt bij SGR is aangesloten. Want alleen dan weet u zeker dat uw vooruitbetaalde reisgeld veilig is. De Nationale Watersportbank is lid van SGR onder SGR-nummer 3396.

 

Wat is flottielje zeilen?

Flottielje zeilen betekent dat je met een vloot aan zeiljachten van haven naar haven vaart, vandaar de naam ‘flottielje’. Meestal zullen dit maximaal rond de tien zeiljachten zijn zodat het ook mogelijk is de mooie kleine haventjes aan te doen. Ieder schip zeilt voor zich, ‘s avonds treft u elkaar weer in de afgesproken haven of baai. Waar u met elkaar het havenstadje kunt gaan verkennen of lekker op het strand kunt gaan barbecueën met z’n allen. Hierdoor is flottielje zeilen een zeer sociale en gezellige manier van zeilen waardoor u veel nieuwe mensen zult leren kennen. Naast het leren kennen van nieuwe mensen zult u ook kennismaken met nieuwe vaarwateren. Er zal altijd een begeleidend schip meevaren in de flottielje waarop een ervaren schipper mee zal zeilen. Bent u geen ervaren zeiler en wilt u dit graag leren dan kunt u er voor kiezen om op het begeleidende schip mee te varen. Ook kunt u als u vragen of problemen heeft op uw eigen schip de ervaren schipper altijd bereiken via de marifoon. Iedere ochtend zal de vaarroute, dagplanning en de weersverwachting besproken worden.

Kan ik betalen in termijnen?

Wanneer uw voorkeur niet uit gaat naar een betaling in twee termijnen, maar u liever in meerdere termijnen betaalt, is dit eventueel mogelijk. U kunt dit bij ons aangeven en dan kunnen we in overleg tot aangepaste betalingstermijnen komen.

Kan ik met mijn vaarbewijs jachten huren in het buitenland?

Als huurder van een jacht is het belangrijk van tevoren goed te weten of u bevoegd bent om in het betreffende land een jacht te schipperen. De meeste verhuurders hechten meer waarde aan praktijkervaring. Theoretisch  verkregen documenten zoals vaarbewijzen betekenen namelijk niet dat u het schip heel weet te houden, en dat is voor de verhuurder het meest van belang. Echter, lokale autoriteiten stellen wel degelijk eisen aan uw scheepsdocumenten. Uiteindelijk wil de Europese wetgever naar een soort internationaal vaarbewijs, het Internationaal Certificaat van Competentie, of ICC. Het is tegenwoordig niet meer toegestaan om met een Nederlands Vaarbewijs in het buitenland te varen, dit moet omgezet / aangevuld worden met een ICC.

Kan ik ook een cursus bij u volgen voor het varen op de Middellandse Zee?

Ook voor diegenen die hun vakantie op een onvergetelijke manier gaan beleven op een kajuitzeiljacht in de Middellandse Zee, al dan niet in Flottielje-verband, heeft de Nationale Watersportbank de ideale voorbereiding. Naast het opfrissen van uw kennis en vaardigheden geven wij een gedegen voorbereiding op het varen al daar. Zo besteden we bijvoorbeeld aandacht aan de bijzondere manier van ankeren die in deze wateren gebruikelijk is en de navigatie. Voor deze lessen kunt u terecht het Nationaal Watersport Instituut (onderdeel van de Nationale Watersportbank). Uw zekerheid is een onbezorgde vakantie. Wilt u meer informatie over de cursus, dan kunt u dat aangeven via het contact formulier.

Kan ik op zeilvakantie zonder zeilervaring?

Ja, dat kan! Alle jachten van Nationale Watersportbank zijn met schipper te huur. Zo kunt u dus bijvoorbeeld vanuit een haven in o.a. Italie, Griekenland, Kroatie, Spanje, Frankrijk of exotische bestemmingen als Sint Maarten uw zeilvakantie met schipper starten. Voor de schipper moet u rekenen op kosten rond €150,00 per dag.

U kunt natuurlijk ook gaan meezeilen op een zeiljacht met een ervaren schipper. Zeil mee met Familie, vrienden of ga alleen en ontmoet nieuwe vrienden. Zeil met ons mee over de azuurblauwe Middellandse Zee. Verken haventjes, anker in baaien en ga heerlijk snorkellen, spot dolfijnen

Hoe kom ik met het vliegtuig naar mijn bestemming?

De Nationale Watersportbank helpt u graag bij het vinden van de perfecte vliegreis voor u. Wij kunnen u adviseren vanaf welke luchthaven en met welke vliegmaatschappij u het beste kunt vliegen. Op het moment van aanvraag of boeking kunnen wij u een indicatie geven van de prijs, de vliegtarieven zijn sterk afhankelijk van de periode en de gewenste vliegmaatschappij. Voor meer informatie kunt u ons bereiken door te bellen op +31(0)50 8200 200.

Hoe zit het met de kwaliteit van jullie jachten?

De jachttesten van de Nationale Watersportbank vertegenwoordigen onze persoonlijke mening. Deze mening wordt gegeven met het oog op het bedoelde gebruik van het jacht. Een huurder van een jacht let op andere zaken dan een potentiële koper. Zaken als technische constructie, waardevastheid, onderhoudsgemak etc. worden daarom minder benadrukt. Het blijven echter te allen tijde subjectieve bevindingen zoals die door ons en onze klanten zijn gedaan.

Hoe laat moet ik inchecken en uitchecken?

Jachthuur en meezeilen loopt over het algemeen op week basis van zaterdag op zaterdag. U kunt vaak aan boord vanaf 17:00 uur (dit in verband met eindschoonmaak en documenten). Bij retour dient u vaak om 09:00 uiterlijk (valt vaak in samenspraak met de verhuurder een ‘andere tijd’ af te spreken) de boot te verlaten. Je dient dan de boot met diesel afgetankt te hebben en de eindschoonmaak kosten voldaan te hebben.

Hoe kan ik Nationale Watersportbank bereiken?

Heeft u een vraag, wens of probleem? U kunt op verschillende manieren bij onze klantenservice terecht voor een antwoord of een oplossing. U kunt ons 24 uur per dag online bereiken via ons contact formulier. Telefonisch kunt u ons bereiken via 050 – 8200 200 op maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 22:00 en op zaterdag van 09:00 tot 18:00. Tijdens uw vakantie zijn wij 24 uur per dag bereikbaar voor hulp, advies en tips, u ontvangt hiervoor een speciaal telefoonnummer.

Hoe kan ik een ICC aanvragen?

Het is mogelijk uw huidige nog geldige Klein Vaarbewijs om te zetten in een nieuw exemplaar. Of u nu nog beschikt over een oud papieren model dat minder goed leesbaar is geworden, of liever het nieuwe model wilt hebben omdat het ICC daar meteen in geïntegreerd is. In alle gevallen kunt u uw oude document bij Vamex (Vaarbewijs- en marifoon examens) inleveren en een nieuw document aanvragen.

Vanaf 1 januari 2010 zijn alle nieuw afgegeven Klein Vaarbewijzen (of Groot Pleziervaartbewijzen) aangepast aan de internationale ICC-standaard. Waardoor u automatisch in het bezit bent van een ICC.

Het aanvraagformulier voor een omzetting van het Klein Vaarbewijs kunt u hier bij Vamex aanvragen. Hier vult u alle gevraagde gegevens in en klikt u op “Verzenden”. Dan zullen zij het formulier binnen enkele dagen versturen.

De kosten van behandeling van de aanvraag en afgifte van een omzetting naar een nieuw model  Klein Vaarbewijs zijn door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat vastgesteld en bedragen € 21,- (prijswijzigingen voorbehouden).

Heeft u nog vragen dan kunt u ons altijd even bellen op +31 (0)50 8200 200

Heb ik een vaarbewijs nodig in het buitenland?

Om problemen te voorkomen raadt Nationale Watersportbank aan om altijd in het bezit te zijn van een ICC. Zo voorkomt u discussie over uw competentie als er een aanvaring zou plaatsvinden: u kunt aantonen dat u bevoegd en gekwalificeerd bent om met jachten te varen. Momenteel hanteren de volgende landen de VERPLICHTING van een ICC:

– Duitsland (vanaf 5 PK motorvermogen, op de binnenwateren). Op de Duitse Wadden, Kieler Kanaal en Oostzee is het ICC niet nodig.
– Griekenland verplicht met bepaalde uitzonderingen. Neem even contact met ons op zodat wij dit van tevoren kunnen afvinken.
– Italie verplicht met bepaalde uitzonderingen. Neem even contact met ons op zodat wij dit van tevoren kunnen afvinken.
– IJsland verplicht.
– Kroatie in principe zijn het bezit van vaarbewijs II en een basiscertificaat marifonie noodzakelijk. Voor meer informatie kunt u ons altijd even bellen 050 8200 200
– Oostenrijk verplicht.
– Polen verplicht bij meer dan 7 m2 zeiloppervlak.
– Portugal verplicht.
– Spanje verplicht.
– Turkije niet verplicht maar zeer aan te raden om problemen bij aanvaringen en / of ijverige ambtenaren te voorkomen.

Wanneer u boekt bij ons verifiëren wij de noodzakelijkheid ter plaatse zodat u bij aankomst niet voor verrassingen komt te staan.

Heb ik een vaarbewijs nodig in Nederland?

In Nederland is een ICC niet nodig maar onder bepaalde omstandigheden of in bepaalde vaargebieden wel het nationaal equivalent, het Vaarbewijs 1 of 2. Wanneer u vaart met een schip langer dan 15 meter, of een snelheidspotentieel van meer dan 20 kilometer per uur ( 11 knopen) dient u op Nederlandse binnenwateren in het bezit te zijn van Vaarbewijs 1. Voor het varen in bepaalde gebieden is het Aanvullend Vaarbewijs nodig (Vaarbewijs 2). Dit geldt voor het IJsselmeer, Westerschelde, Oosterschelde, Eems en Dollard. (De wetgever heeft er vervolgens weer geen problemen mee wanneer u met een lekke rubberboot op de Noordzee vaart, zonder papieren. Zolang u maar geen havens aanloopt…)

Hoe kan ik een Jacht huren zonder het risico mijn borg te verliezen?

Dit kan met een borgverzekering van Unigarant. Hiermee verzekert u voor een bedrag van meestal minder dan 50 euro de borgsom die u betaalt bij het huren van een motor- of zeiljacht. Mocht er reden zijn om een deel van de borgsom in te houden dan bespaart dit lange discussies ter plaatse: u bent er gewoon voor verzekerd! Vaar ontspannen met onze uitstekend onderhouden jachten en wees gerust dat ook financieel alles dik in orde is. Van onze financiële zekerheid als SGR lid tot en met de borgsom, alles piekfijn geregeld.

Staat uw vraag er niet bij, of is het nog niet helemaal duidelijk, neemt u dan gerust contact met ons op

Heeft u nog vragen?

Heeft u misschien nog vragen of suggesties? Neem dan contact met ons op!